Emprèn BIO 4.0 és un programa de preacceleració de projectes de base tecnològica de l’àmbit de la bioeconomia, únic a les Terres de Lleida. Emprèn BIO 4.0, dóna suport a la constitució d’empreses en el camp de la bioeconomia. El personal docent o mentors que hi formen part acompanyen a persones emprenedores i empreses de les Terres de Lleida en el desenvolupament d’un producte, servei o innovació que contribueixi a la sostenibilitat dels recursos naturals. Està alineat amb el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027, que impulsa la Diputació de Lleida. Les administracions impulsores del projecte són l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, el Centre Tecnològic de Catalunya i el CEEILleida.
Els projectes
Dimecres passat, Ràdio Lleida es va traslladar al CEEILleida i va poder conèixer de primera mà dos projectes integrats en aquest programa Emprèn Bio 4.0. Un és el que lidera Sara Torrelles. És un projecte d’agroforestia d’olivers amb plantes aromàtiques i medicinals a Les Garrigues. Es duu a terme en un finca de 5 hectàrees. Es va interessar per entrar al programa Emprèn BIO 4.0 per si també pot fructificar un projecte d’herbes medicinals entre olivera i olivera. “Darrerament estic canviant i poster em replantejo el projecte…la idea és que en algunes parts de la finca decideixo arrencar fila sí, fila no d’oliveres perquè hi hagi més espai (per a plantar-hi plantes medicinals). La majoria de les plantes medicinals que tenim quí són les típiques del clima Mediterrani, i de secà, com és Les Garrigues. La idea és reproduïr a la finca aquestes plantes i no portar plantes pròpies d’altres llocs”. I s’està parlant de plantes que poden servir com a herbes medicinals com ara “el timó, el romaní, la sajolida, la sàlvia, la calèndula o l’ortiga”.
Sidra amb pomes pròpies
Un altre projecte és el de Solana Sidres Artesanes de Puigverd de Lleida. Un projecte que duu a terme l’emprenedor Sergi Bosch. Explica que el seu estil de produir es basa en “cuidar molt la fermentació per evitar molt els defectes i així poder-nos centrar molt en el producte final”. Afirma que li va interessar entrar al programa Emprèn BIO 4.0 malgrat que ja estava engegant el projecte per ell mateix perquè “jo sóc un petit productor i estava en un moment molt inicial del projecte i em servia -entrar al programa Emprèn- per agafar eines, per agafar coneixement i veure realment per on havia de passar i per on havia de trepitjar per fer créixer aquest projecte”.
L’acompanyament
Marisa Benítez, tècnica de Promoció Econòmica i Emprenedoria de la regidoria de Promoció de la Ciutat de la Paeria, explica que el programa Emprèn Bio 4.0 és un “programa de preacceleració de projectes al voltant de la bioeconomia i la seva cadena de valor. Aquest programa esetà basat en una fortalesa del nostre territori, com és l’agroalimentació”. Malgrat que, com reconeix, “la bioeconomia és molt més que l’agroalimentació, aquest sector és una de les nostres fortaleses i per això hem enfocat aquest programa de preacceleració (de projectes empresarials) amb la bioeconomia”.
José Alonso, director de la Càtedra Santander d’Emprenedoria de la UdL, que també forma part del programa explica en què consisteix la “mentoria” dels emprenedors. I explica que es fan sessions de formació en línia, formacions teòriques, també es fan formacions presencials, assistència al Congrés BIT i també visites de camp, com les que es van fer a Vinagres Badia de Mollerussa o TalKual de Bellpuig “com a exemples d’empreses que havien transformat”. També es donen pautes i coneixements sobre introducció a la bioeconomia, com es fa un pla d’empresa i què és un pla de negoci. En aquesta formació no hi falta la part de tecnologia, tant la relacionada directament amb la bioeconomia com la que té un component més disruptiu, com tot el que té a veure amb la IA (Intel·ligència Artificial), el Blockchain o la robòtica.
Podeu escoltar el programa sencer en aquest enllaç.