El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha presentat aquest divendres el projecte “Nous reptes en innovació per les comarques de Lleida”, un estudi elaborat per tal de promoure la innovació a les empreses de les comarques de Lleida.
El vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Josep Presseguer; el director del Patronat de Promoció Econòmica, Gerard Guiu; el director del CEEILleida, Guillermo Hervera, i la sòcia directora de DNA Gestión de valor, Núria Betriu, han estat els encarregats de presentar el projecte “Nous reptes en innovació per les comarques de Lleida”.
El projecte se centrarà en tres grans sectors, escollits de forma objectiva i en relació al pes econòmic o el potencial que poden desenvolupar a la demarcació de Lleida. Es tracta del sector agroalimentari (que és la base de l’economia productiva de les comarques lleidatanes), el de les energies renovables (com a sector estratègic del desenvolupament econòmic, ja que el 50% de l’energia solar que es produeix a Catalunya procedeix de les comarques de Lleida) i el sector logístic.
El vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Josep Presseguer, ha explicat que el projecte s’iniciarà amb un estudi exhaustiu que permeti conèixer la situació en la que es troben actualment les empreses del sector públic i privat pel que fa a l’aplicació d’innovació. Un cop s’obtinguin els resultats s’iniciaran les accions i actuacions necessàries per potenciar les polítiques d’innovació.
El primer pas és elaborar el Mapa de la innovació mitjançant la identificació dels agents que fan innovació i la metodologia que apliquen, conèixer les tendències d’innovació dels tres sectors escollits i fer una comparativa amb altres territoris de similars característiques a la demarcació de Lleida (tant a Catalunya, com a l’estat Espanyol i a Europa).
Un cop es coneguin els resultats s’iniciarà la segona fase, en la que es definiran les polítiques d’innovació per donar suport al sector públic (ajuntaments, consells comarcals i administració) i per portar a terme polítiques pròpies. També es farà una estructuració i coordinació de xarxes per saber quins recursos humans, econòmics i tècnics són necessaris per portar a terme aquesta innovació i, per últim, s’elaboraran accions amb objectius i un calendari concret.
La previsió és que el projecte final estigui acabat a la tardor, quan es valora la possibilitat d’organitzar un seminari internacional per poder debatre el resultat del projecte.
Dades preliminars de l’estudi de la situació
La primera fase del projecte ja s’ha iniciat, raó per la qual s’han obtingut alguns resultats preliminars. No obstant això, aquests resultats poden variar en relació a la resta de dades que falten per recollir. Les primeres dades indiquen que el sector privat lidera la innovació amb un 81%, molt per davant del sector públic (amb un 19%).
Pel que fa als sectors s’ha detectat que l’agroalimentari és el que treballa més la innovació (amb un 59%), seguit del sector de les energies renovables (amb un 23%), el sector logístic (amb un 11%) i altres sectors (amb un 7%).
També s’ha constatat que el 49% de les iniciatives en innovació tenen un caràcter internacional i que les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla d’Urgell i l’Urgell són les que presenten més projectes d’innovació.
Aquesta actuació del Patronat segueix la línia d’impulsar el desenvolupament del territori de les comarques de Lleida per tal de potenciar la projecció econòmica de les nostres terres tant a nivell local com a nivell nacional i internacional.