El nou projecte que s’ha presentat aquest dijous al Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, estarà instal·lat durant els dos propers anys a la incubadora que l’Agència Espacial Europea té a Castelldefels.
E-STRATOS neix com a resultat de la unió de tres empreses punteres en els seus àmbits: MDrone, dedicada als serveis tècnics amb vehicles aeris no tripulats, AgroMapping, especialitzada en la generació de mapes a partir de teledetecció, i AKIS International, consultoria agrària i forestal.
Neix E‑STRATOS, Star-up puntera en agricultura, com la materialització d’un projecte que vol donar resposta a la manca d’eines pràctiques per integrar la gran quantitat de dades de diferent procedència que s’utilitzen en l’agricultura i àmbits afins com la gestió territorial, forestal o energètica. L’empresa està desenvolupant una plataforma capaç d’obtenir i analitzar informació de fonts tan diverses com sensors de camp, rendiments productius, meteorologia a temps real i previsions, històrics de tot tipus i mapes generats a partir de satèl·lits, avionetes i drones, i transformar-la en capes de variables completament geolocalitzades que resultin fàcilment interpretables i siguin útils per a la presa de decisions.
E-STRATOS compta amb un equip multidisciplinari, resultat de la unió de tres empreses punteres en els seus àmbits: MDrone, dedicada als serveis tècnics amb vehicles aeris no tripulats, AgroMapping, especialitzada en la generació de mapes a partir de teledetecció, i AKIS International, consultoria agrària i forestal. En total, nou especialistes, cinc d’ells enginyers agrònoms (que sumen també cinc doctorats en diverses especialitats). Completen l’equip un enginyer forestal, un enginyer en topografia, un enginyer informàtic i un especialista en business development.
El projecte va aconseguir el suport de l’Agència Espacial Europea a la darrera convocatòria Earth Observation Entepreneurship Initiative, i s’instal·larà a la incubadora que aquesta entitat té a Castelldefels durant els propers dos anys. A més, E‑STRATOS serà present al Mobile World Congress que es celebrarà del 27 de febrer al 2 de març, dins l’estand de Catalonia Smart Drones.
Les principals novetats que aporta E-STRATOS es aplicar l’última tecnologia disponible a nivell espacial a l’agricultura i posar-la a l’abast dels petits i grans agricultors, gestors forestals, gestors del territori, etc., una plataforma que integra les imatges de teledetecció amb informacions meteorològiques, dades històriques i mesures reals a peu de parcel·la. Com que es tracta d’una tecnologia que utilitza entre d’altres imatges obtingudes via satèl·lit, es un servei que s’ofereix a tot el planeta, de manera que es poden oferir recursos d’últim nivell a països en vies de desenvolupament per a millorar la gestió agrícola i dels recursos hídrics dels mateixos.
La seva funció es oferir mapes amb diferents capes d’informació per ser interpretades i donar resposta a diferents necessitats que pot tenir tant el món agrícola com el forestal, com pot ser la previsió de collites en cereal, quantificació de masses forestals, afectacions de sequeres, de riuades, inclemències meteorològiques, mapes de fertilització.
Hi haurà una part del servei, com ara la visualització de mapes sense interpretació, que els usuaris podran consultar de forma gratuïta a través del nou portal. La visualització i descàrrega de mapes amb la seva corresponent interpretació i l’informe de gestió serà el servei Premium. També s’oferirà la venda de mapes amb capes d’informació a mida, així com l’aplicació d’algoritmes a la informació dels mapes per a donar respostes concretes.
Actualment existeix algun portal que permet descarregar imatges satelitals sense interpretar i sense l’aplicació d’algoritmes, tot hi que al ser mapes de superfícies molt grans es fa molt difícil de treballar i estan a l’abast de poques persones. La novetat que ofereix E-STRATOS és la possibilitat de descarregar només les imatges de les parcel·les sol·licitades i les capes d’informació sol·licitades.
L’empresa lleidatana AKIS International, actualment instal·lats al centre empresarial FP Emprèn de la Xarxa Cei, que dinamitza GLOBALleida aportarà el seu treball i experiencia en el sector agrícola i mediambiental a E-STRATOS, fent que tota aquesta informació generada a partir de la nova plataforma arribi a peu de finca. A més, també s’encarregarà d’efectuar la interpretació final que ajudi a l’usuari final a prendre la millor decisió.