Durant la jornada ‘Impressió 3D per a professionals’ s’han exposat treballs amb impressores 3D i hi ha participat empreses com Stimulo, nascuda globalment al Regne Unit, la Xina i Austràlia; i les lleidatanes INTECH3D, Rotecna d’Agramunt i Origen Studio
El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) ha acollit la tercera jornada sobre impressió 3D, Impressió 3D per a professionals, emmarcada dins del projecte Volum, i organitzada per Google Developer Group Lleida (GDG Lleida), l’empresa INTECH3D i el Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEILleida).
La jornada ha tingut lloc a l’edifici CEDICO del PCiTAL, i ha comptat amb la participació de Xavier Majoral, de l’empresa Stimulo, nascuda alhora al Regne Unit, la Xina i Austràlia, que ha ofert la ponència El dia que el món es va despertar sense disseny, que ha explicat que el disseny és el motor de tot el procés de fabricació; “no només dissenyem components o productes fàcils de fabricar i muntar. El disseny del producte se centra en el cicle de vida complert, des del concepte fins a la fabricació, el manteniment i la reparació, fins al final de la seva vida útil”.
També ha indicat que els canvis legislatius, els nous materials i processos, com la fabricació de capes additives (o impressió en 3D), “obren noves llibertats i creen noves regles de disseny. El disseny no només és rellevant per al producte, si no que el pensament creatiu ofereix a les organitzacions la metodologia i les eines adequades perquè aquestes aconsegueixin innovar i créixer orgànicament en entorns altament competitius. Per tant, estem parlant de solucions més holístiques i empàtiques, centrades en l’experiència de l’usuari”.
Així mateix, Joan Folguera, CEO de la consultora lleidatana INTECH3D, que ha exposat casos d’èxit en el prototipatge industrial i les seves aplicacions. Folguera ha explicat que la implementació de la tecnologia 3D ha aconseguit reduir costos per a l’obtenció de prototips i un estalvi de temps respecte a mètodes tradicionals, com ara el de sol·licitar la peça que es necessita a la fàbrica d’origen.
INTECH3D és la consultoria d’impressió 3D líder al territori, que orienta a l’empresa en el seu procés de digitalització i assessora en l’elecció de les millors solucions tecnològiques en hardware, software i materials per a impressió 3D. També prepara als seus empleats i instal·lacions per garantir que el procés de migració sigui satisfactori, i la seva missió és la d’assessorar la indústria en la implantació de la tecnologia de fabricació additiva.
Posteriorment, hi ha hagut una taula rodona sobre dos casos pràctics i les empreses usuàries de la tecnologia de la impressió 3D, en la que hi ha participat, amés dels dos ponents anteriors, Octavi Saura, responsable d’I+D de l’empresa Rotecna SA d’Agramunt, i Pol Guixé, partner a Origen Studio.
L’acte l’han obert el gerent del PCiTAL, Miquel Aran; el coordinador dels Laboratoris TIC del PCITAL, Andreu Ibàñez, i el director del CEEILleida, Antoni Piñol, que ha explicat el Projecte Volum, que té com a objectiu potenciar la transferència de la tecnologia d’impressió 3D al teixit productiu lleidatà.
Durant la jornada s’ha exposat la innovadora impressora 3D Ultimaker S5, últim model de la multinacional holandesa líder mundial en la fabricació d’impressores 3D. Les principals novetats que ofereix aquesta impressora són una pantalla tàctil, sensor de control de flux de filament i plataforma intercanviable de vidre/alumini, entre d’altres prestacions.