L’acte ‘Impressió 3D. Aplicacions en l’arquitectura’, organitzada pel CEEILleida i l’empresa INTECH3D, ha tingut com a objectiu explicar als professionals de l’arquitectura que la impressió en tres dimensions permet dissenyar i modificar projectes amb agilitat i poder visualitzar treballs a baix cost
Els professionals de l’arquitectura poden reduir de setmanes a només hores el lliurament de projectes als seus clients amb l’aplicació de la tecnologia de la impressió 3D, i a molt baix cost. Aquesta és una de les conclusions que ha exposat avui el cap executiu de l’empresa INTECH3D, Joan Folguera, en la jornada Impressió 3D. Aplicacions en l’arquitectura, organitzada pel Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEILleida) i INTECH3D, que ha tingut lloc avui dimarts a la Sala d’Actes de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a la que han assistit, majoritàriament, arquitectes i aparelladors.
Així mateix, el fet de poder imprimir en 3D models més detallats, permet visualitzar millor els projectes finals i, a la vegada, ajuda als professionals de l’arquitectura a augmentar el seu volum de negoci. En aquest sentit, en la jornada s’ha explicat el cas de la presentació d’un pla urbanístic on es va poder imprimir en 3D la reproducció d’una ciutat sencera en poques hores.
Per la seva part, el responsable de l’Aula d’Impressió 3D de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), Francesc Gené, ha manifestat que la impressió 3D ofereix moltes possibilitats en l’elaboració de maquetes per a l’arquitectura. És una novetat que precisa, però, d’un procés d’aprenentatge i adaptació, com passa amb la implantació d’altres tecnologies.
Gené, autor de la tesi Impressió 3D per a la realització de maquetes arquitectòniques, també ha assenyalat que la tecnologia de la impressió 3D ha entrat amb força en l’elaboració de maquetes arquitectòniques. “Per poder explicar i fer entendre un projecte arquitectònic, la maqueta és una eina fonamental per aconseguir aquest objectiu, i la tècnica de la impressió 3D està entrant en el món de l’arquitectura, a l’igual que està passant en la indústria mèdica, l’aeronàutica, l’automobilística, la moda o l’art”.
En el mateix recinte on s’ha celebrat la jornada ha estat exposat un showroom amb impressores i demostracions de peces acabades. L’acte l’ha presentat el tresorer de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís de la Fuente, i ha comptat també amb la presència d’Anthony Foy, de l’estudi d’arquitectura Labox Design, de Lleida, i amb oficina al Regne Unit; i Jaume Bel, de l’Estudi Bel, de Tortosa.
Així mateix, el director del CEEILleida, Antoni Piñol, ha presentat el projecte VOLUM, que té com a objectiu transferir la tecnologia 3D al teixit productiu, de la mà d’una empresa referent del sector, com és INTECH3D, a més d’organitzar un seguit de jornades sectorials, com ha estat la d’avui d’arquitectura, per mostrar de forma pràctica les solucions aplicades a les realitats de cada un dels sectors productius tractats.
El projecte VOLUM també pretén crear un showroom a la Caparrella per mostrar solucions reals basats en la impressió 3D per a cadascun dels sectors productius, i assessorar de forma personalitzada la implementació de la tecnologia additiva a cada empresa interessada.