In Situ Patrimoni i Turisme és una consultoria instal·lada en el Ceeilleida vinculada al patrimoni cultural i el turisme. Realitzen projectes de desenvolupament territorial per conèixer, protegir, preservar i activar el patrimoni cultural, aprofitant també les estratègies turístiques necessàries per a donar-lo a conèixer. És una eina de suport per a les institucions públiques, com per exemple els ajuntaments, des de l’inici, des de la recerca, passant per la protecció i conservació, fins arribar al moment en què el públic, més enllà del propi municipi, pot contemplar els seus elements d’interès amb un resplendor que anteriorment no tenia.
Jordi Seró i Martí Picas tenen clar que el patrimoni cultural és imprescindible per al desenvolupament econòmic del territori, però també és una eina important per a la cohesió social i per a la preservació de la seva identitat cultural.
La seva activitat cal emmarcar-la sobretot en els municipis petits o molt petits, sense serveis tècnics. El que els ofereix INSITU és el seu coneixement i suport a als ajuntaments d’aquests municipis, per tal que puguin veure que a través del patrimoni cultural, que en el cas dels municipis de Lleida és tan nombrós com desconegut, pugui ser un complement a l’economia del municipi i diversificar la seva activitat.
En aquest sentit, després dels darrers anys de crisi, molts municipis se n’han adonat que l’activitat turística és, més o menys, estable. I s’han vist exemples de municipis que en la darrera dècada s’han activat gràcies a aquest turisme d’interior, com ha estat en el cas de comarques com la Terra Alta, i potencialment això també pot ser possible en comarques amb característiques similars, com serien les comarques de les Terres de Lleida, amb la recuperació del seu patrimoni, obertura de cases de turisme rural o implantació de restaurants, entre altres iniciatives.
“El que fem a INSITU és aportar el nostre granet de sorra en el desenvolupament local, a través del patrimoni i el turisme”, afirmen Martí i Jordi. I aquest granet de sorra es tradueix en un acompanyament constant del projecte. I el que és també important: fent pedagogia en el sentit de què primer cal fer recerca. La inauguració ja es farà més endavant. “No es pot inaugurar una ruta turística si abans no s’ha fet recerca i no es coneix ni s’ha protegit el patrimoni de la zona”, afirmen els responsables d’ INSITU, que ja disposen de la seva xarxa de col·laboradors de confiança (restauradors, arquitectes, ambientòlegs, arqueòlegs…) per poder actuar en cadascun dels projectes.
L’àmbit principal d’actuació se centra principalment a les comarques del Pla de Lleida i el Pirineu, interior de Tarragona, Catalunya Central, Barcelona, i comencen a rebre propostes de Girona. I recentment han entrat a formar part d’un grup de treball, en un projecte europeu amb diferents empreses privades, institucions públiques, consorcis de desenvolupament local o universitats, de la que hi formen part institucions de Grècia, Irlanda, França o Portugal, que pot ser servir per crear una dinàmica d’intercanvi de coneixements, ja que ens trobem amb que hi ha temàtiques comunes, que poden generar la creació de recursos i productes culturals i turístics a nivell europeu.
De la llarga llista de treballs que porten en la seva motxilla, destaquen la senyalització de monuments i rutes temàtiques com podrien ser el de la Col·legiata i el nucli antic d’Àger; Ponent Actiu, un projecte finançat amb Fons FEDER, que va quedar el segon a tot Catalunya de 45 projectes, i que promou la Diputació de Lleida, per la creació de diferents rutes temàtiques a l’Urgell, les Garrigues o el Segrià. També diferents projectes didàctics per a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, on destaquen el Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul, o el Castell de Miravet. També han desenvolupat diferents projectes vinculats a la recerca en la redacció d’inventaris del Patrimoni Cultural en municipis de Lleida i Barcelona. En l’àmbit de la protecció, cal destacar la redacció d’informes per la declaració de Béns Cultural d’Interès Local de nombrosos elements, on podríem destacar el Molí d’Albarells, el molí paperer més antic documentat a Catalunya (1193).
En definitiva, INSITU és una empresa que treballa pel desenvolupament local, gràcies al descobriment del patrimoni i l’impuls turístic, un impuls que es porta a terme en zones on fins fa poc, es creia impensable. Per arribar a aquests objectius segons en Martí i en Jordi, cal dur a terme una planificació, on es tinguin presents tots els papers de l’auca: Recerca, protecció, conservació, restauració, i posada en valor. Sense això, és impossible pensar en el desenvolupament territorial a través del patrimoni cultural i el turisme sostenible.
Web: http://www.in-situ.cat/
Twitter: @insitupatrimoni |