El CEEILleida va estar present ahir en l’acte de presentació de la segona edició del programa Emprèn BIO Lleida 4.0 #programaprimer que va anar a càrrec de Miquel Aran Parc Agrobiotech Lleida Pilar Bosch La Paeria – Ajuntament de Lleida Sandra Castro Diputació de Lleida Olga Martín Universitat de Lleida (UdL) Gabriel Anzadi Eurecat Academy, i i Jaume Dalmau, cap del Servei d’Empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
El director de la Càtedra Santander d’Emprenedoria de la UdL, José Alonso, va ser l’encarregat de fer la presentació acadèmica, i es van presentat dos dels projectes que es van desenvolupar en la passada edició de 2023.
Així mateix, Yolanda Ordóñez, d’Eurecat, va explicar la metodologia del curs.
Finalment, va haver-hi una presentació de cadascun de les persones inscrites al curs, i van participar en una dinàmica grupal.
El programa Emprèn BIO 4.0 és un programa de preacceleració d’start-ups de base tecnològica de l’àmbit de la bioeconomia. Està impulsat pel Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), la Universitat de Lleida (UdL), el Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEILleida) i l’Ajuntament de Lleida, i aquest setembre de 2024 s’enceta la segona edició.
Es tracta d’un projecte vinculat a altres iniciatives que es lideren des de Lleida com el BioHub CAT (Hub de la Bioeconomia circular de base agroramadera i forestal), el projecte INNO4AGRO i el Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya. I està alineat amb el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027 que impulsa la Diputació de Lleida.
Les administracions, empreses i entitats de Lleida, estan unint esforços per tal de migrar l’especialització territorial en el sector agroalimentari, vers una mirada basada en la transició ecològica i la bioeconomia, amb els objectius de limitar les externalitats negatives de l’activitat de la cadena de valor agroalimentària, i d’afavorir la integració de les terres de Lleida a una nova revolució econòmica basada en l’economia circular i verda.
Així doncs, el desenvolupament d’un nou teixit econòmic i empresarial lligat a les cadenes de valor de la bioeconomia, de l’agroalimentació, els biomaterials, la bioenergia, biofertilitzants, biocarburants, bioproductes, bioplàstics i, fins i tot, a la valorització econòmica i social dels serveis ecosistèmics que hi estan associats, obeeix a un nou marc, en el que l’emprenedoria de base tecnològica i innovadora serà un element clau pel desenvolupament de models de negoci sostenibles en el nostre territori.
El programa compta amb el suport del clúster de la maquinària i els mitjans de producció agrícola (FEMAC), el Parc Agrobiotech Lleida, Innoagro, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i està cofinançat per la Unió Europea. Així mateix, compta amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, de les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
Objectius
– En l’impuls a la nova pagesia i emprenedoria:
Garantir el relleu generacional en el sector agroramader.
Potenciar un model d’agricultura que preservi la diversitat agrícola i ramadera.
– En la línia de promoció de productes i serveis:
- Sensibilitzar sobre els valors associats a la producció i el consum dels productes agroalimentaris locals.
- Major sensibilitat social cap a models de producció més sostenibles i circulars.
- Com fomentar models de negoci basats en cadenes curtes, que puguin donar un major benefici als productors.
- Fomentar l’ús i consum de bioproductes, bioenergia i biomaterials al mercat.
– En la línia d’apostar per la diversificació econòmica i la creació de noves empreses:
- Oferir suport a nous projectes econòmics i posar en valor els projectes actuals.
- Afavorir la creació de start-ups en l’àmbit de la bioeconomia i la seva cadena de valor.
- Apostar per la digitalització i innovació en l’ecosistema agroalimentari.
- Com millorar l’encaix entre el sector productiu, el transformador i el consumidor.
– En l’àmbit de la innovació tecnològica i transferència de coneixement al mercat:
- Major transferibilitat de coneixements entre empreses i universitats i centres de recerca.
- Com fomentar la innovació en un sector en el que l’oferta té tendència a ser replicada i poc millorada.
- Incentiu de la innovació, amb nous models de negoci basats en la valorització dels recursos naturals. Foment del vincle entre activitats agroalimentàries, preservació del paisatge i turisme.
- Paper de les noves tecnologies en la indústria alimentària: blockchain, big data, intel·ligència artificial, automatització de granges i cultius, etiquetes intel·ligents, packaging, etc.
– Finalment, per crear xarxa:
- Impulsar el coneixement, la posada en valor i la creació de xarxa entre les empreses i els agents socials del territori.
- Incorporar a les empreses en espais col·laboradors per a processos de creativitat i experimentació.
El projecte de preacceleració Emprèn Bio 4.0 va tancar la seva primera edició del programa de 2023 amb el lliurament de diplomes a 18 persones participants, i l’exposició dels projectes treballats en el marc del programa.
Algunes de les activitats que es van preaccelerar en les formacions i les mentories que es van fer durant el curs van ser la revalorització del marro del cafè; el disseny d’espais verda a través de la IA (Intel·ligència Artificial); la traçabilitat de la fruita a través de la tecnologia blockchain; el desenvolupament de noves varietats de fruita adaptades al canvi climàtic; noves aplicacions de la llana al packaging i l’agricultura, o la plataforma web que integri en un sol portal les ajudes i subvencions autonòmiques i internacionals en bioagricultura i biotecnologia.
En l’acte de cloenda es va posar en valor la utilitat d’aquest programa, valorat positivament pels participants, que van destacar el fet de tenir a l’abast diverses institucions que els puguin acompanyar en els seus projectes, per ampliar la visió, aconsellar i obrir possibilitats i valorar aspectes com els mecanismes de finançament, la ciberseguretat, entre d’altres.