La impressió 3D permet a les empreses guanyar temps i estalviar costos per obtenir peces adaptades a les seves necessitats

L’acte ha tingut com a objectiu donar a conèixer la implementació real al sector productiu de la tecnologia 3D, i ha congregat professionals de l’enginyeria, construcció, arquitectura, educació, joieria, empresaris amb inversions productives transformadores en general

La implementació de la impressió 3D en el sector productiu està permetent actualment a les empreses que utilitzen aquesta tecnologia a guanyar temps i estalviar costos per obtenir peces adaptades a les seves necessitats. En aquest sentit, Joan Folguera, cap executiu de l’empresa INTECH3D, empresa instal·lada en el CEEILleida, ha manifestat que  treballant per a empreses de Lleida, la implementació de la tecnologia 3D ha aconseguit reduir costos per a l’obtenció de prototips de fins un 68%, i un estalvi de temps de fins a un 73%, respecte a mètodes tradicionals com el de sol·licitar la peça en qüestió a la fàbrica d’origen.

 

Aquesta és una de les conclusions que han sorgit durant la jornada La impressió 3D. La nova revolució industrial, que s’ha desenvolupat aquest dimarts al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida. Vídeo de Teleponent i Lleida TV.

Aquesta jornada ha comptat amb la intervenció d’Inma Vázquez, cap de vendes de l’empresa HP per a la Península Ibèrica, que ha manifestat que la impressió 3D permet reduir el cost de fabricació en sèries petites i  mitjanes, ja que no requereix de la construcció de motlles. A més, també permet  disminuir el temps de compra, ja que partint d’un disseny 3D es pot passar  directament a producció sense que calgui un procés complex d’industrialització.

 

Per la seva part, Pau Virtudes, del Clúster de Materials Avançats de Catalunya, ha assenyalat que l’objectiu del Clúster és ser una font de coneixement i informació fiable per als membres de la comissió i els socis del clúster entorn la tecnologia d’impressió 3D i els materials per promoure activitats de facilitació i noves oportunitats de projectes.

 

Les darreres dades sobre el sector de la impressió 3D a Catalunya indiquen que estan actiu 71 empreses que es dediquen a explorar aquesta tecnologia, que agrupen 2.008 llocs de treball i facturen anualment 226 milions d’euros.

Projecte VOLUM

Per la seva banda, el director del CEEILleida, Antoni Piñol, ha presentat el projecte VOLUM, que consisteix en fer possible la transferència de la tecnologia 3D al teixit productiu de la mà d’una empresa referent en el sector, com és INTECH3D.                       .

En aquest sentit, es pretén  organitzar un seguit de jornades sectorials on mostrar de forma pràctica les solucions aplicades a les realitats de cada un dels sectors productius tractats i la creació d’un showroom al complex de la Caparrella, on mostrar solucions reals per cada un dels sectors productius.

També es vol oferir assessoraments personalitzats d’implementació de la tecnologia additiva a cada empresa interessada i es preveu la creació d’una web per divulgar totes les prestacions que ofereix la impressió 3D.

 

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Enric Mir, que ha agraït la col·laboració de la Universitat de Lleida en l’organització d’aquesta jornada “que ha tingut com a objectiu donar a conèixer la implementació real al sector productiu d’aquesta tecnologia”, mentre que el vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la UdL, Ferran Badia, ha estat l’encarregat de fer la cloenda, en la que ha agraït tant al CEEILleida com a les empreses participants la celebració d’aquesta jornada.