El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha afirmat que mitjançant aquesta Beca a la Innovació Tecnològica es vol fer un reconeixement a aquelles patents que darrera tenen un projecte empresarial sòlid
La I Beca a la Innovació Tecnològica ha estat atorgada a una peça per a la retenció de pròtesis dentals i el millor model d’utilitat ha estat per a una galleda de fregar el terra amb dos recipients
El Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Lleida (ceeilleida) i la Universitat de Lleida han atorgat aquest dimarts al vespre, al Saló Víctor Siurana de la UdL, la I Beca a la Innovació Tecnològica de les Terres de Lleida.
L’acte ha estat presidit pel rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas; el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el vicerector de política científica i tecnològica de la Universitat de Lleida, Ramon Canela; i el vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Josep Presseguer.
El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha explicat que amb aquesta Beca a la Innovació Tecnològica és vol fer un reconeixement públic a aquelles patents que darrere tenen un projecte empresarial sòlid. A més, ha afegit que la voluntat de les dues institucions és de donar continuïtat a aquests premis que fomenten la creativitat.
També ha agraït la tasca que es desenvolupa des del ceeilleida a favor de l’emprenedoria i de la implicació amb el territori a partir de la creació de noves seus del ceeilleida a diferents capitals de comarca. Finalment, Gilabert ha felicitat els premiats i els ha desitjat molta sort en el desenvolupament dels seus projectes.
La Fundació ceeilleida i el Trampolí Tecnològic de la Universitat de Lleida han convocat la I Beca a les millors tecnologies dirigida a fomentar les activitats innovadores tant en l’àmbit públic com en el privat, la protecció, la transferència i la comercialització dels resultats.
L’objectiu de la beca és potenciar la capacitat innovadora dels emprenedors de les Terres de Lleida, fomentar l’activitat investigadora privada i el rendiment empresarial dels seus resultats i premiar la creativitat i l’actitud emprenedora dels diferents col•lectius on es genera R+D+i.
Els guardons d’aquesta I edició de la beca han estat:
– Premi a la millor patent: a la iniciativa presentada per Ramon Farré Berga, amb el nom de ‘BallHead System’. Es tracta d’un nou sistema de connexió cargol-clau amb un transportador propi, indicat per a la retenció de pròtesis dentals cargolades sobre implants, que és una novetat mundial. Aquest premi té una dotació monetària de 5.000 euros.
– Premi al millor model d’utilitat: a la iniciativa presentada per Carlos Rivadulla Oliva, amb el nom de ‘Ecofrego’, que presenta una solució a la neteja de la llar amb un estalvi d’aigua i amb la millora de la neteja convencional. Aquest sistema innovador proposa una nova galleda de fregar el terra amb dos recipients: un per aigua neta i un altre, per bruta, de manera que la neteja es fa d’una manera més higiènica i s’estalvia aigua, sabó i temps. És el primer sistema d’aquestes característiques que s’aplica a la neteja de la llar. Aquest premi té una dotació monetària de 3.000 euros.
El jurat també ha atorgat un accèssit a la iniciativa presentada per Ricard Casals Sánchez, en representació d’Axeb Biotech S.L., amb el projecte ‘Disseny, síntesi i estudi d’aplicacions de molècules amb estructura de tiazolidina’, una tecnologia desenvolupada amb la participació d’investigadors de la UdL, amb la qual l’empresa comparteix la patent.
El projecte destaca per la projecció empresarial, el model de negoci i la innovació del mètode de producció que minimitza la generació de residus i permet l’aprofitament i la revalorització de subproductes procedents de la indústria agroalimentària.