Nearcrumbs és una empresa del CEEILleida que crea solucions per garantir la continuïtat de la xarxa informàtica dels seus clients, en cas que succeeixi qualsevol incident, inclús si aquest és de gran envergadura, com pot ser un incendi, o més usual, com pot ser la fallada d’un disc dur o virus Cryptolocker, i poder recuperar les dades de l’empresa. Però, tal com explica Joaquim Elcacho, “hem de tenir present que les màquines són això, màquines, i si aquestes no han fallat, acabaran fallant, i això ho hem de tenir previst, perquè la informàtica és imprescindible per al nostre negoci”.
En aquest sentit, ressalta que si per exemple, falla el servidor de la base de dades i deixem de fabricar cadires o deixem de passar per la calibradora 14 tones de pomes l’hora, “és un gran problema per a l’empresa afectada, no només pel tema informàtic, sinó pel propi negoci”. El que s’ha de fer, doncs, diu, és preveure aquesta situació i posar els medis necessaris per evitar incidències, que poden ser, per exemple, si tenim un servidor de base de dades, no només tenir-ne un, sinó tenir-lo replicat per tal que, si cal, funcioni un segon servidor de forma instantània, i en cas de “desastre”, tenir emmagatzemades les dades en un altre lloc per poder tornar a treballar de forma ràpida. “Avui en dia hi ha tecnologia de sobres com per poder prendre mesures amb agilitat i, sobretot, que siguin econòmicament assumibles. Fa uns anys, prendre aquestes mesures era econòmicament impensable per a les pimes, ara no. Ara aconseguim que, fent una inversió assumible, una empresa pot seguir treballant en qüestió de minuts en cas d’incidència”, destaca Elcacho.
Pel que fa al tema dels virus i la seguretat de la informació a internet, considera que el principal medi de protecció que hi ha és la formació de la gent. “Podem posar el firewall més sofisticat que hi ha al mercat o el millor antivirus del món que, al final, si l’usuari fa click a un arxiu ‘estrany’, ja tens el virus dins. I això passa malgrat l’explorador t’ha avisat tres vegades que l’arxiu que has rebut potser no és segur però, tot i així, te l’has descarregat i l’has obert. Contra això, no pots posar més barreres de les que hi ha”.
En aquest sentit, Elcacho diu que, per una banda, no es pot paralitzar l’activitat d’una empresa però, per altra banda, també es vol estar protegit. “És una dicotomia molt complicada, per això, el més important és la formació i la prevenció del personal en aquest sentit. Nosaltres intentem fer molta pedagogia amb això. En cas de dubte, no s’ha de descarregar un arxiu i intentar tenir les còpies de seguretat, no només al dia, sinó constantment, i que una d’aquestes còpies de seguretat estiguin físicament fora de la nostra empresa. I fer aquest esforç val la pena, perquè la informació és l’element més valuós que té qualsevol empresa”. La feina de Nearcrumbs és aquesta, assessorar en aquest sentit, fer auditories, implantar solucions i donar suport a l’empresa en el seu dia a dia. “Cal fer el possible perquè l’empresa estigui salvada de les hores d’inactivitat”, afirma.
Nearcrumbs té una plantilla de 7 treballadors i una trentena de clients directes. La principal cartera de clients la tenen a Lleida, però també treballen a Madrid, València, Galícia o Extremadura, i per importants firmes catalanes, concretament la fàbrica de begudes de soja liquats vegetals Viladrau; Barrufet Congelats, de Barcelona; Muns Agroindustrial, de Lleida; o Brausa, de Soses.
Un dels projectes que Nearcrumbs té en cartera és el de crear una plataforma en la qual es pugui veure, d’una forma molt senzilla, l’estat de l’estructura informàtica d’una empresa, si està o no en condicions, si les còpies de seguretat s’executen correctament, o si els firewalls i els sistemes antivirus estan al dia. “Actualment, hi ha una manca molt important d’una eina com aquesta a les empreses –afirma Joaquim Elcacho- i el mercat ens ho demana. Actualment aquesta informació hi és, però d’una forma molt dispersa”. En definitiva, i per davant de tot: fer tot el possible per disposar d’una infraestructura informàtica segura.