El Programa Emprèn Bio 4.0 i els seus protagonistes

En el programa “Empresaris” de Ràdio Lleida, coorganitzat amb el CEEILleida, amb José Alonso, Montserrat Rocaginé, Joan Ribal, Josep Solé i Miguel Luís Lapeña

El programa “Empresaris” de Ràdio Lleida, coorganitzat amb el Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Lleida (CEEILleida) es va centrar en el programa Emprèn BIO 4.0, organitzat per l’Ajuntament de Lleida, Eurecat, la Universitat de Lleida (UdL) i el CEEILleida. En la darrera edició ha aplegat 17 projectes empresarials, que han treballat intensament per intentar crear els models de negoci de l’àmbit de la bioeconomia.

Està emmarcat en el programa PRIMER, que està subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus.

El programa ha ofert un complet itinerari formatiu i de mentoria, amb més de 170 hores de formació especialitzada en innovació, gestió empresarial, sostenibilitat i tecnologies disruptives com el big data i la intel·ligència artificial. També s’han realitzat visites a empreses capdavanteres. com Alcarràs Bioproductors o Sidres La Solana, exemples d’èxit en bioeconomia.

Exemples concrets

Dels detalls del seu funcionament i exemples ens en parlen José Alonso, professor de la UdL i director de la Càtedra Santander d’Emprenedoria Universitària; Montserrat Rocaginé, que va obrir el seu petit hotel-boutique, Calagneta, a Cervera al desembre de 2024; Joan Ribal, de la plataforma tecnològica Efizum; Josep Solé, de Món Ermitage on, a partir de l’oli d’oliva i a través de l’alquímia es busquen fórmules per millorar i conservar la bellesa i també amb Miguel Luís Lapeña, director adjunt de Promoció de la Ciutat de la Paeria de Lleida.

Segons explica Josep Solé, “a través de la biodinàmica creem productes bons per l’estètica, per la bellesa, però també bons per la salut de les persones”. Per la seva banda, Montserrat Rocaginé indica que “projectes com l’Emprèn Bio t’ajuden a fer un balanç madur i profund del teu projecte. Que vegis diners al calaix no vol dir que siguin teus sinó que t’has d’estructurar mentalment per veure en quina fase està el teu negoci, quina supervivència pot tenir, etc”. Finalment, Joan Ribal indica que tot i haver nascut com a empresa a la zona de Les Borges -la Floresta (Les Garrigues), “la nostra formació i creixement” com a empresa va comptar amb el supoert de Barcelona Activa, Acció i altres programes. “Després de aconseguir la màxima puntuació al Leader de Ponent, hem vist que al territori potser no podem parlar de tecnologia Blockchain sinó que hem de parlar del discurs del valor que té pel client final.”

Podeu escoltar el programa sencer en aquest enllaç