L’empresa Katae, creada en el CEEILleida, ha començat aquesta setmana la instal·lació d’una planta fotovoltaica de generació elèctrica a la teulada de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL). La instal·lació de les plaques que executa Katae, que aquest any s’ha emancipat del viver del CEEI, fruit del seu creixement com a empresa, consisteix en 122 mòduls amb una potència total de 41,5 kWp (kilowatt pic).
A més, quan entrin en funcionament aquestes plaques solars i les del nou edifici Polivalent 2, al campus 1 d’octubre de Cappont, el parc fotovoltaic de la UdL sumarà 660 kWp, amb una previsió de generació d’energia de 990.000 kWh (kilowatt hora) i un estalvi en emissions de diòxid de carboni (CO2) de més de 590.000 quilos a l’any, segons la Unitat d’Infraestructures de la universitat lleidatana. Amb aquestes instal·lacions, la UdL és la universitat catalana amb més potència de generació elèctrica.
La instal·lació del Rectorat serà d’autoconsum amb injecció zero, cosa que significa que tota l’energia generada es queda en l’edifici, sense que en cap moment hi hagi exportació d’electricitat a la xarxa.
És el darrer campus de la UdL en comptar amb plaques solars. Actualment la Universitat de Lleida disposa de 3.886 metres quadrats de superfície de captació i 540 kWp de potència de generació repartits per les cobertes dels campus 1 d’octubre, Ciències de la Salut, Agrònoms i també Pla de la Massa (Igualada). En fase d’execució, 120kWp més que es preveu quedaran en funcionament durant l’any 2020.
Aquestes obres formen part del projecte ‘Teulades Actives’, que busca “que les cobertes deixin de ser un component passiu de l’edifici per convertir-se en un element actiu, generador d’energia neta i integrat amb la instal·lació elèctrica”, gràcies a aquestes plaques tal com ha explicat el vicerector d’Infraestructures de la UdL, Narciso Pastor.
Amb les dues modalitats, exportació a xarxa i autoconsum, la UdL vol contribuir al canvi de model energètic, renovable, net i també descentralitzat en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
La Universitat de Lleida va ser una de les primeres universitats en apostar per la producció d’energia elèctrica solar, l’any 2008. A més, amb aquestes instal·lacions de plaques, la UdL és la primera de Catalunya en potència fotovoltaica instal·lada.
La següent és la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), actualment amb 87 kWp instal·lats segons el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), i també amb diversos projectes en licitació que la faran arribar als 450 kWp, segons informa la mateixa UPC. Dins el projecte ‘Teulades Actives’, la UdL preveu que tots els edificis nous incorporin ja en el projecte executiu instal·lacions fotovoltaiques, què seran executades durant l’obra.
Font: ACN