GLOBALleida i l’Ajuntament de Lleida un any més han organitzat una jornada en el marc del Dia Internacional de la Dona, amb l’objectiu de promoure la formació, el networking i el debat sobre l’emprenedoria femenina.
Com a resultats destacats en les activitats de GLOBALleida, a través de la Xarxa Cei, tant en els assessoraments com en l’oferta formativa o en els programes específics d’acceleració empresarial, la participació de les dones supera el 60% en tots els casos.
L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i GLOBALleida han organitzat la Jornada “Dones i Emprenedoria D&E” , que ha tingut lloc aquest dijous 9 de març al CaixaForum, a la que s’ han inscrit més d’un centenar de persones. La inauguració de la jornada ha estat a càrrec de la regidora de Seguretat ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, Sara Mestres.
La jornada, que ha comptat amb la col·laboració de CaixaForum, ha servit per crear un espai de trobada promoure la formació i el debat sobre l’emprenedoria femenina, presentar experiències, compartir aprenentatges, crear un espai de trobada entre les empreses lleidatanes i visualitzar el talent femení com a motor social.
D’aquesta manera, en el decurs de la jornada s’ha impartit una primera conferència, “La dona empresària en un moment de canvi i transformació” a càrrec d’Anna Mercadé , directora de l’Observatori, Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, pedagoga, filòsofa i experta en dona i empresa.
Seguida d’una segona conferència “Les dones i la tecnologia. Un binomi de futur” a càrrec de Vanessa Estorach, emprenedora i tech lover,i fundadora de d’growing i co-fundadora del women in Mobile
Per últim, s’ha organitzat un taller- Inspiració: totes som creatives!! Reaprenem? a càrrec de Raquel Cànovas, especialista en creativitat i pensament creatiu. Un taller per dotar a les persones d’eines i recursos per ser més creatives i saber innovar. Prenem consciència de la nostra capacitat creativa aprenem què podem fer quan no tenim idees i què podem fer quan en tenim moltes.
Conclusions sobre les dones a Catalunya
1.- Només l’11% de les empreses catalanes a la que afecta la llei d’igualtat tenen un 40% de dones en els seus consells d’administració. Aquest percentatge no ha variat en el darrer any.
2.- El risc creditici de les empreses és més baix quan hi ha dones en els seus consells d’administració.
3.- La presència femenina en els consells d’administració de les empreses públiques amb participació majoritària de la generalitat es manté estable en el 22%.
4.- El 21,3% dels càrrecs directius són dones. Estan sobretot a les àrees de finances, RH, comercial i gerència.
5.- A mesura que augmenta la dimensió de l’empresa la participació de les dones en el consell d’administració disminució.
6.- En les empreses de l’IBEX-35, les dones conselleres només representen el 13,5%. Si seguim la mateixa tendència trigarem 17 anys més en arribar al 40%.
Dades destacades de GLOBALleida sobre els assessoraments, empreses creades i persones assistents a cursos de formació en 2016
Al 2016 els tècnics de GLOBALleida han fet un total de 402 assessoraments a persones emprenedores a la ciutat de Lleida.
D’aquests 402 assessoraments, 188 corresponen a homes (46,8%) i 214 corresponen a dones (53,2%).
Com a resultat s’han creat un total de 31 noves empreses que han generat 39 llocs de treball i una inversió inicial de 1.291.931,56€. D’aquestes 31 noves empreses creades, 25 de les persones promotores han estat dones (64,10%) i 14 homes (35,9%).
Si ampliem les dades dels assessoraments i empreses creades incorporant les dades dels tècnics de la província de Lleida que formen part de la Xarxa de Ceis de GLOBALleida tenim que al llarg del 2016 s’han fet 375 assessoraments dels que el 62% corresponen a dones. Això suposa un total de 777 assessoraments a tota la província de Lleida.
Pel que fa a la participació en les accions formatives també es superior en el cas de les dones amb un (54,7%) respecte als homes amb un (45,3%).
Com exemple podem parlar del programa de consolidació empresarial T’ACOMPANYEM adreçat a persones treballadores i micropimes en el que han participat 18 empreses, de les què, el 33% de les persones participants han estat homes enfront un 67% de dones.
Podem destacar que en el darrer any l’atur ha baixat a Lleida en 2.943 persones Segons dades del Sevei Públic d’Ocupació de Catalunya, el nombre d’aturats al febrer d’enguany ha estat de 23.474 i d’aquest total 12.494 que representa el 53,2%, són dones.
Podem destacar que en el darrer any, segons dades del Sevei Públic d’Ocupació de Catalunya, l’atur ha baixat a Lleida en 2.943 persones de les que 12.494 són dones, el que representa el 53,2% del total.